O carie dentara neglijata poate conduce la formarea abcesului. Atunci cand pulpa dintelui este infectata aceasta moare iar bacteriile se inmultesc in radacina dintelui formand un abces dureros. Gingia se poate inflama sau poate fi dureroasa si umflata. Uneori abcesul se sparge rezultand o secretie purulenta; astfel durerea poate inceta, insa este foarte important ca dintele sa fie tratat.
Cazurile extreme implica febra si umflarea fetei, moment in care se prescriu antibiotice pentru controlarea infectiei. Tratarea intarziata a infectiei poate duce pana la inlaturarea dintelui pentru a se putea realiza drenarea abcesului.
Complicatia cea mai comuna a cariilor dentare este legata de pierderea dintelui; pierderea unuia sau a mai multor dinti influenteaza in mod negativ atat starea generala de sanatate cat si stima de sine. In plus, pot fi necesare tratamente de restaurare complexe si costisitoare.
Tipuri de carii ale suprafetelor de contact
Cariile dentare sunt clasificate de catre medicii stomatologi in mai multe categorii. In functie de gradul de avansare acestea pot fi: superficiale, medii sau profunde. In functie de localizare dar si de modul in care apar, cariile dentare sunt de cateva tipuri, cele mai comune fiind cele de contact care, la randul lor, pot fi carii ocluzale, interdentare sau de colet. Sa le exemplificam:
Cariile ocluzale sunt leziuni ce apar pe suprafata dintilor cu care muscam. Acest tip de carie este cel mai usor de observat mai ales atunci cand apare pe dintii arcadei inferioare. Este cel mai frecvent tip de carie, dat fiind ca alimentele se blocheaza in santurile si fosetele suprafetei ocluzale iar in lipsa unui periaj corect apar demineralizarile si leziunile carioase.
Cariile interdentare sunt foarte des intalnite si sunt depistate, adesea, in urma controalelor de rutina. De cele mai multe ori acestea devin vizibile abia atunci cand dintele este afectat. Cel mai adesea cariile dentare apar in cazul dintilor inghesuiti sau strambi. Iar pentru a preveni acest fenomen uneori poate deveni recomandabila alinierea dintilor cu ajutorul aparatului dentar.
Cariile de colet apar in apropiere de gingie, in zona intermediara dintre coroana dentara si radacina. In cele mai multe cazuri coletul dentar adaposteste jonctiunea smalt-cement. De aceea, caria de colet este mai periculoasa pentru sanatatea dintelui decat tipurile anterioare de carii. Caria poate afecta intr-un timp destul de scurt smaltul, dentina si cementul dintelui. De aceea este important ca, in cadrul igienei, sa se efectueze un periaj riguros si atent.
Urmatorul tip de carie este caria radiculara ce afecteaza atat radacina dintelui cat si partea interioara a osului maxilar ce are rol de fixare a dintelui in os. Cariile radiculare sunt mai frecvente la persoanele in varsta, care pot suferi de retractii ale marginii gingivale, fapt ce conduce la expunerea suprafetelor radiculare direct in cavitatea bucala, precum si de alti factori specifici varstei.
Cariile secundare apar in jurul obturatiilor (plombelor) sau lucrarilor protetice deja existente. Ele apar, in general, intre materialul folosit pentru obturatie si marginea cariei aparute initial.
Aparitia cariilor are la baza un cumul de factori. Unul dintre acesti factori este reprezentat de fumat, care este un factor favorizant deoarece creeaza un dezechilibru la nivelul cantitatii si calitatii salivei care va deveni mult mai vascoasa si astfel mult mai putin benefica in procesul de curatare a suprafetelor dentare.
Statisticile evidentiaza ca aproape 90% din populatia Romaniei prezinta carii dentare de toate tipurile deoarece o mare parte a populatiei nu este orientata catre preventie amanand, astfel, vizita la medicul stomatolog.